Våga prata om det

Självmord och psykisk ohälsa är en del av vår verklighet. Vi måste våga prata om det.

År 2017 var det 1189 människor som tog sitt eget liv i vårt land. Det är 1189 för många. Ingen ska behöva komma till den punkten där självmord känns som ens enda utväg. Psykisk ohälsa och självmord till följd av det är förstås ett komplicerat ämne. Det är svårt prata om allt som rör sig i närheten av det vi människor kanske, fruktar mest, döden. Vi har dock inget val, vi måste våga prata om det.

Statistiken visar att 1189 människor tog livet av sig 2017

Psykisk ohälsa bland män

Slår vi ut 1189 människoliv över ett år. Så kan vi se att det är runt 3~ människor i vårt land. Tre människoliv som förloras genom självmord, varje dag. Lägg därtill alla som mår dåligt och går runt med tankar kring självmord, utan att våga prata om det. Det är fruktansvärt och vi måste försöka göra något åt det.

Manligt och kvinnligt

Vidare så ser verkligheten ut som så att 7 av 10 av de som beslutar sig för att ta sitt liv, är män. Man frågar sig då förstås varför det är fler män som begår självmord.

Det handlar till stor del om en föråldrad bild på hur vi ser på maskulinitet. Vad det innebär att vara man i dagens samhälle. Tar vi en titt på tabellen i inledningen så var det år 2017, 841 män som begick självmord och 348 kvinnor. Det är en stor skillnad.

Jag tycker det är oerhört jobbigt att prata om mina känslor med andra. Jag är inte uppvuxen i ett hem där det var naturligt att prata om sina känslor. Att skriva den här bloggen är inte enkelt. Men jag gör det, för att vi måste våga. Jag ska även säga att det har känts lättare att visa vad jag har skrivit. Prata om hur jag mår, med kvinnliga bekanta än med manliga. Så är det pga. bilden som vi har av vad det innebär att vara man.

Där finns en tanke, att som män, så ska vi hålla inne med vad vi känner. Man ska vara stark, rycka upp sig och fortsätta framåt. Det som händer, när vi håller alla våra känslor och tankar inom oss. Är att det till slut kommer bli ohållbart, bubblan spricker, förr eller senare. Det är inte svårt att tänka sig, att en person som mår dåligt, som bara går runt med sina tankar och känslor inom sig. Till slut inte kommer orka.

I den desperata situation som uppstår när allt till slut rämnar. I ett samhälle där man ses som svag och konstig om man mår dåligt. Ser man självmord som sin väg ut ur sitt personliga helvete.

Söka hjälp

Det är såklart även så att det är färre män än kvinnor som söker hjälp för psykisk ohälsa. Vi måste bort från den gamla bilden, om stora, starka män, som aldrig gråter eller visar sina känslor. Det kanske är så att vi måste sluta dela upp allt i manligt och kvinnligt. Kan vi inte bara komma överens om att det är mänskligt. Att ibland må dåligt, vara deprimerad är inget att skämmas för. Att söka hjälp för det, prata med vänner och familj om det, är fullt mänskligt. Oavsett om du råkar vara man eller kvinna.

Ta hand om er själva och varandra!

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: