Humor – Min försvarsmekanism

Humor har blivit en försvarsmekanism

Humor har varit väldigt viktigt för mig under hela mitt liv. Men jag skulle ljuga om jag sa att det bara har varit positivt. Med åren har den också blivit som en försvarsmekanism.

Försvarsmekanism

Jag har varit så beroende av humor under en så lång tid. Att den liksom genomsyrat hela mitt liv. Det utvecklades till en försvarsmekanism, som jag tar fram i tid och otid för att hantera min ångest och nervositet.

Jag känner ett extremt obehag av att prata om seriösa saker. Det behöver inte handla om stora eller svåra frågor. Jag kommer i stort sett alltid, försöka skämta mig igenom det. Det är liksom mitt sätt för att kunna vara bland andra människor.

Det sker liksom på automatik.

Arbetet

Jag vet att jag gör ett bra jobb som undersköterska. Är uppskattad och omtyckt av de som jag är anställd för att hjälpa.

Jag är imponerad av mig själv, att jag kan fungera på en arbetsplats. Jag är stolt över den resan som jag hittills har gjort. Allt det där är förstås jättebra.

Men ett stort problem är ändå fortfarande att jag inte vågar säga vad jag tycker och tänker, komma med förslag i diskussioner med mina arbetskamrater.

Finns det ingen möjlighet för mig att skoja lite. Då blir det som att jag fryser till, sitter tyst. Jag kan tänka en massa saker kring det som diskuteras, men där finns liksom ännu en spärr.

Än är det ingen som har sagt till mig att sluta svamla hela tiden. Fast det säkert finns de som stör sig på det. Helt förståeligt också. De är väl för snälla för det. Det behövs förstås inte, då jag är medveten om detta själv.

Kanske beror det på en kombination av att livet, under så många år varit ett helvete och ett dåligt självförtroende. I vilket fall så har jag ännu inte, riktigt hittat ett sätt att åtgärda detta problemet på.

Men skam den som ger sig! Det ska nog lösa sig på något vis. Är vi ärliga med oss själva, strävar för att utvecklas, då kommer vi till slut hitta vår väg. Så även med denna överdrivna, användning av humor.

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: